EMİNE BAYSAL

EMİNEANA (EMİNE BAYSAL) 1907-1980

Emine Baysal, Bolu’nun köklü ailelerinden, Samurkaşlardan, Hakkı Şükrü Efendi ve Azize hanımın büyük kızlarıdır. Karaçayır mahallesinde doğmuş ve yine aynı mahalleden, İleride mahallesine Baysal Camii armağan edecek olan Caniplerin Mehmet Baysal ile evlenmiştir.

İkisi de hayırsever kimselerdi. Hele Emine Hanım, eşinin kendi ihtiyaçlarına harcaması için verdiklerini bile gizlice etrafındaki fakir fukaraya dağıtırdı. Biri kızları Mebrure (1926), diğeri oğulları Ahmet (1929) iki evlatları olmuştur.

Evlatları da anne ve babaları gibi hayırsever çıktılar. Onlardan miras kalan varlıkları Bolu’nun eğitim tesislerine yatırıp  laik Türkiye Cumhuriyeti devletine armağan ettiler.

Bu nedenledir ki daha önce yaptıkları ‘Emine ve Mehmet Baysal Lesesi’ ismi gibi, Bu okula da annelerinin adı ‘EMİNEANA ANAOKULU’ ismi verilmiştir.

05.10.2023 104